20 februari 2024-Thema-avond lezing huidkanker

Dinsdag 20 februari 2024 hebben wij als een zeer interessante en leerzame avond over de diverse soorten huidkanker mogen ervaren.

Van de Huidkanker Stichting, HUKAs waren aanwezig de vrijwilligers Huran en Lara. Beide werkzaam als professionals, onder ander op de afdeling dermatologie bij verschillende ziekenhuizen. Na een korte inleiding waar HUKAs voor staat en met wie zij samenwerken, hebben zij ons via een beamer laten zien en vertelt over de verschillende vele soorten huidkankers. Huidkanker is enorm aan het toenemen. Vroeger waren het voornamelijk de mannen maar tegenwoordig zijn de vrouwen dit door verschillende oorzaken aan het inhalen. Huidkanker komt het meest voor in het gezicht, op de armen en de benen. Voornamelijk delen van het lichaam dat blootstaat aan de straling van de zon.

Er werden verschillende soorten huidaandoeningen besproken:

  1. Basaalcelcarcinoom lijkt een beetje op eczeem
  2. Plaveiselcelcarcinoom lijkt op een knobbel met verhoorning
  3. Actinische keratose door de zon veroorzaakte verhoorning
  4. Melanoom dit is een kwaadaardige moedervlek.

Klik hier voor de "Kaart herken de huidkanker"!

Ter sprake kwam: waarom checken van de huid? waarom een zelfonderzoek van jouw huid en hoe voer ik dit zelfonderzoek van de huid uit?

Geïnformeerd zijn wij over de verschillende huidtypen, de mogelijke gevolgen van UVA en UVB -stralingen (beide kunnen zorgen voor eventuele huidkanker) en wat de zonverbranding in de loop der jaren met jouw lichaam doet.

Ook werd er verteld over de erfelijkheid, de leeftijd en -omstandigheden, vitamine D, littekenbehandeling en preventie.

  • Beschermen doe je met zonnebrandcrème 365 dagen per jaar. Minimaal met factor 30.
  • Factor 50 houdt in dat je 10 minuten langer in de zon kunt zijn maar je bent er niet beter door beschermd. -90% van de stralingen gaan door de bewolking en 70% gaat door een parasol heen.
  • Waterproof zonnebrandcrème werkt niet. -Raadzaam is het om bij zonnig weer je elke twee uur, in de schaduw, in te smeren met zonnebrandcrème, -olie of -schuim.
  • Kinderen mogen vanaf 6 maanden worden ingesmeerd maar het is beter om dan geen zonnebrandspray te gebruiken.

We hebben vanavond een collecte gehouden voor de Huidkanker Stichting, HUKAs. Het bracht € 122,75 op. Als bedankje hadden wij voor Huran en Lara een leuk “paaspresentje”. Voorkomen is beter dan genezen!

Wil je meer informatie dan kun je alles nalezen op www.hukas.nl.
Groetjes,

Marjon van Lier
Voorzitter Veel Zijdig Pannerden.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

powered by social2s

Contactgegevens

Secretaris:
Ans Wezendonk
Groenestraat 7
Mob: 06-43229387

E-mail: answezendonkje@gmail.com

 

 

Onze logo(s)

logovp01

logovp02

logovp03

logovp04

logovp05

Lidmaatschap

De contributie seizoen 2023-2024 is € 25,00

Mocht u het lidmaatschap willen beëindigen, dan graag dit schriftelijk melden voor 1 september in verband met de administratie.

Email: answezendonkje@gmail.com

Rabobank: NL75 RABO 034 39 62 063

Wijzigingen van het programma onder voorbehoud.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.